SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

białko sfd

  • [...] aktywności PAI, wzrost aktywności antytrombiny III) oraz jednocześnie prozakrzepowe (spadek stężeń białka C i S, wzrost hematokrytu, wzrost ilości białych krwinek). Aktywne białko C, łącząc się z wolnym białkiem S w stosunku 1:1, hamuje proces krzepnięcia krwi. Podobnie jest z pochodnymi testosteronu (np. nandrolone), nandrolonu (np. trenbolone) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5291 Data: 2021-10-15 08:45:50
  • [...] dużo lepsze są choroby, śmierć, przestępstwa, skandale obyczajowe, konflikty militarne i polityczne. Podsumowanie Wiem, najprościej napisać, iż Meegan Hefford zabiły szejki białkowe. Sprawa jest tym bardziej podejrzana, iż wspomniane zaburzenia genetycznie funkcjonowania enzymów uczestniczących w przemianach cyklu mocznikowego ujawniają się już [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8877 Data: 2017-08-20 12:47:14
  • [...] podbij udział białek w menu do około 1.8g na 1kg masy ciała, a poczujesz różnicę. Pamiętaj, że wzrost masy ciała będzie generował większe zapotrzebowanie również na białko. 2. Nie przeceniaj wartości białek W odróżnieniu od punktu pierwszego znamy również sytuację, gdzie osoby trenujące przeceniają wartość białek. Oznacza to, że skupiają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18515 Data: 2018-04-21 13:24:36
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] żółtko jaja, sól), woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), imitacja mięsa raka z białek mięśni ryb 2,9% (surimi 57% - w imitacji mięsa raka (białko mięśni ryb, cukier), woda, skrobia pszenna, skrobia modyfikowana ziemniaczana, odtworzone białko jaja, cukier, sól, naturalny aromat (zawiera skorupiaki), barwnik: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24864 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18652 Data: 2020-01-17 17:49:01
  • [...] oddziaływania aktyny i miozyny. Miozyna jest określana, jako motor molekularny w mięśniach, ponieważ podczas skurczu, w połączeniu z hydrolizą trifosforanu adenozyny (ATP), białko zmienia konformację pomiędzy słabymi i mocnymi wiązaniami strukturalnymi. Warto zauważyć, że siła jest generowana tylko wtedy, gdy ciężkie łańcuchy miozynowe (tzw. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11165 Data: 2018-10-07 13:17:54
  • [...] związany np. z pracą i treningiem został źle oszacowany, należałoby dodać kolejne 200 kcal i dostarczać 2634 kcal. Jak może wyglądać plan dietetyczny? Zakładamy, iż białko dostarczy 20% energii, węglowodany 50%, tłuszcze 30%: 486,8 kcal z białka, czyli ~122 g dziennie 1217 kcal z węglowodanów, czyli ~304 g dziennie 730,2 kcal z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6166 Data: 2020-01-27 17:33:22
  • Glikogen, fruktoza - jak to jest?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] spożycie fruktozy spowodowało również obniżenie stężenia glukozy w osoczu i zmniejszenie wydajności wysiłku następnego dnia Wnioski Mieszane posiłki (zawierające tłuszcz i białko), a także fruktoza lub glukoza, wywołują podobne odnowienie tłuszczów wewnątrzmięśniowych i glikogenu mięśniowego. Tak więc ostatecznie, wbrew licznym mitom powielanym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2893 Data: 2019-03-13 09:50:36
  • [...] 0.8 – 1 g / kg masy ciała. Metaanaliza dotyczyła 235 osób nie będących sportowcami, a dane pochodzą z 19 badań bilansu azotowego, w celu oszacowania zapotrzebowania na białko u zdrowych dorosłych, wykazała, że mediana oszacowanego średniego zapotrzebowania (EAR) i 97,5 percentyla zalecanego zapotrzebowania (RDA) wynosi 105 mg N / kg na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6711 Data: 2019-04-26 11:43:47
  • [...] i X), wątroba (pośrednio; przy chorobach wątroby odnotowuje się spadek czynnika I, II, V, VII, IX, X i XII, a mają one wpływ na krzepnięcie krwi), fibrynogen (rozpuszczalne białko osocza; białko ostrej fazy; czynnik ryzyka udaru i choroby niedokrwiennej serca), czerwone krwinki, kolagen, leukocyty (np. neutrofile), endotelina (wywołuje skurcz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8725 Data: 2018-12-14 09:38:09
  • Okno anaboliczne

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] Należy pamiętać o tym, iż przez pierwsze kilkadziesiąt minut po zakończeniu treningu wchłanianie pokarmów może być upośledzone, tu swoje miejsce mają właśnie odżywki białkowe i węglowodanowe. Referencje: Brad Jon Schoenfeld,corresponding author1 Alan Aragon,2 Colin Wilborn,3 Stacie L. Urbina,3 Sara E. Hayward,3 and James Krieger “Pre- [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6635 Data: 2017-08-16 10:06:31
  • Na początku musimy ustalić definicję uzależnienia. I tu powstaje problem. Zwykle nikt nie jest w stanie precyzyjnie podać na czym polega uzależnienie, a wszyscy ochoczo twierdzą, iż jedzenie pizzy, frytek, hamburgerów, picie napojów z cukrem uzależnia. Niektórzy naukowcy widzą potencjał uzależniający w kofeinie, inni w cukrze, jeszcze inni w … [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8014 Data: 2019-01-09 08:51:15
  • Zanim zaczniemy, chciałbym zadeklarować, iż nie jestem zwolennikiem mleka. Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13254 Data: 2018-01-22 19:00:03
  • [...] Zgodnie z ogólnie przyjętymi przelicznikami, 1 g etanolu ma 7 kcal, ale ... podobnie, jak w przypadku białka, jest to nieprawdziwa wartość. W wielu badaniach stwierdzono, że białko ma nikłą wartość energetyczną (efektywnie 1 g to ledwie 0.8 kcal), za to drastycznie nasila metabolizm (do 25%). Podobnie alkohol – jest kiepskim materiałem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4045 Data: 2019-03-09 09:15:22
  • [...] powinno być ostatecznością, szczególnie dla biegaczy, gdyż sam wysiłek długotrwały może powodować problemy żołądkowo-jelitowe oraz uszkodzenia nerek (hipoksja, odwodnienie, białkomocz). 3. Unikaj dużych ilości fruktozy, paradoksalnie fruktoza jest lepiej tolerowana, jeśli jest spożywana razem z glukozą. 4. Unikaj odwodnienia. 5. Pamiętaj, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15004 Data: 2017-12-08 23:36:10
  • [...] odnosiły średnio 14.3% urazów więcej, a powyżej 6 km tygodniowo średnio 16.2% więcej w porównaniu do grupy przebiegającej 3 km. Porada nr 3 brzmi: „jedz więcej białka, białko odchudza”. Tylko nie wolno rozpatrywać białka, jako osobnego makroskładnika diety bez przemyślenia całości. Co z tego, że dorzucisz kilka porcji protein do diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11656 Data: 2018-07-05 14:28:06
  • [...] skurczowe ciśnienie krwi (o 2,6%), zmniejszył się obwód talii (-3,7%), spowodowały wzrost szczytowej wydolności tlenowej (o 7,3%). Jednakże panie z grupy diety wysokobiałkowej: straciły więcej kilogramów (-4,4 ± 3,6 kg) vs -2,6 ± 2,9 kg w grupie wysokowęglowodanowej, straciły więcej tkanki tłuszczowej (-3,4 ± 2,7 kg), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 40472 Data: 2019-03-30 10:04:07
  • Od kiedy pamiętam po Internecie, krążą historie związane z: toksycznymi odżywkami, niebezpiecznym białkiem, zagrożeniami ze strony kreatyny itd. Też na poczekaniu mogę wymyślić 20 historii z morałem, zawierających tezy, iż suplementacja tym czy tamtym produktem jest szkodliwa dla zdrowia. Tylko o wiele trudniej będzie podobne tezy obronić, tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14103 Data: 2017-09-08 10:52:43
  • Dlaczego warto jadać kiełki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3442 Data: 2017-08-05 15:18:24
  • Dieta sokowa, detoks sokowy - czy warto?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ziemniaków, kaszy czy makaronów. Równie dobrze można by rozpisać dietę opartą na białkach serwatkowych, tłuszczach i węglowodanach w formie płynnej (np. zmiksowane banany, białko serwatkowe, trochę oliwy, wody, przyprawy) i też reklamować ją jako „odchudzającą”. Twierdzenie, iż „zyskasz płaski brzuch i zredukujesz masę ciała” jest wierutną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1348 Data: 2022-01-24 20:06:03